sanat anlatıcısı

Ukiyo-e: Kederli Dünya Resimleri

U
Ukiyo-e: chobunsai eishi (japanese, 1756 – 1829), three types of beauties in edo, set of three, 110. 8 cm x w. 35. 6 cm, 1770-1829
Ukiyo-e: chobunsai eishi (japanese, 1756 – 1829), three types of beauties in edo, set of three, 110. 8 cm x w. 35. 6 cm, 1770-1829

Ukiyo-e: Kederli Dünya Resimleri

Ukiyo: Yüzen Dünya

Japonca bu sözcük, Edo döneminin (1603-1867) ortalarında ne köylü ne de şehirli olan bir sınıfa atfedilen bir tür yaşayış tarzını işaret eden ve yüzen dünya anlamına gelen tartışmalı bir kavramdır. Kelimenin köklerine inince, zeit geist denen çağın ruhunu karşılayan bir tanımla yüzleşiyor insan.

Edo döneminde giderek ekonomik açıdan büyüyen ve büyüdükçe de zorbalaşan bir tüccar sınıf, insanları bir tür kaçış arayışına itmiş gibi görünüyor. Bu arayış da özellikle Japonya’nın üç büyük kentinde (Tokyo’nun eski adı olan Edo, Osaka ve Kyoto) insanlara yeni bir gerçeklik sunan, bir oyun ve eğlence dünyasını yaratmıştır.

Muğlak bir anlam barındıran bu akışkan yeni dünya, görünüşte yaşamın sıradan dinamiklerini barındırır. Ancak insanların kaçış mecraları daha çok hayat kadınlarının, sahne gösterilerinin ve eğlence mekanlarının yoğunlaştığı bir bölge haline gelir. Tıpkı günümüzdeki red  light streetler gibi. Bu bakışla, Japon sanatçıların ürettiği, yüzen dünya resimleri anlamına gelen bu “ukiyo-e”ler, bir açıdan, başı boş bir gücü ellerinde tutan tüccar sınıfının sömürü düzenini ve varoş zevklerinin kaydı gibi okunabilir.

Ukiyo-e” terimini  anlamsız, neşeli veya yüzen anlamına gelen “uki”; dünya, nesil, çağ ya da tahakküm anlamına gelen “yo”; ek olarak baskı veya resim anlamına gelen “e” sesleri oluşturur. Muğlaklığı yaratan şey ise Japoncada “uki” sesinin aynı zamanda hüzün, keder veya melankoli anlamına  gelen bir yazım şekli daha barındırıyor olmasıdır. Böylesi iki uçlu anlam olanağıyla bu sözcük, gündelik zevklerin tanımını kederli bir insanlık durumuna dönüştürüyor adeta.

Ne var ki sözcüğün çok anlamlı bu yorumu tartışmalı bir yorum olmaktan öteye gidememiştir. Yine de şahsen ben insanlığın yanılgı ve yanılsamalarla dolu bu zaafını oldukça kederli bulduğumu belirtmeliyim.  Nitekim bu resimler aynı zamanda kadın istismarının tarihin tüm katmanlarında mevcut olduğunun itirafı niteliği taşımaktadır.

sanat anlatıcısı

ANLATI TÜRÜ

ÖNE ÇIKAN ANLATILAR

YILLIK

Tag Cloud

İbrahim Yıldız

1984 yılında Gaziantep’te doğdu. 2002’de ilköğretim ve orta öğretimi bu ilde tamamladı. 2008 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim Öğretmenliği Resim Ana Sanat Programında, lisans öğrenimini, 2013 yılında ise aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim-İş Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. 2020 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programını tamamlayarak Dr. ünvanı aldı.